Translate

söndag 1 september 2024

En gäst kommer till vårt bygge.

 



            Augusti 2023. Nu är vi laddade att komma igång med bygget på allvar. Grunden är satt och 

            förberedelser gjorda för resning av stommen. Vi har förberett virke osv.  En spännande dag är 

             kommen. 










Jag är igång med att grunda panel som skall på huset längre fram. Jag målar med Roslagsmahogny,
     något vi tänkt på länge och nu kommit till beslut. Vet du vad det är? Jo, det är tjära, balsam-terpentin och linolja. Labbigt?! Ja, det är det, det kan jag skriva under. Men vi tror det är mödan värt på sikt. Då huset ligger nära sjön vill vi ha en färg som står sig på sikt. Den som lever får se. 
Spännande att börja måla då tjäran påverkar slutresultatet väldigt, vilken färgnyans det kommer att bli. Vi hoppas att den inte skall bli så mörk. Målet är att grunda allt innan det kommer upp, även ändarna på panelen, de ställer vi i "fot"-bad i tunnor så de får dra till sig bra med färg. Har du testat att ställa flera meter höga brädor på änden i tjärbad? Det är tur jag har en klok och påhittig man, tillsammans löste vi det med och det har fungerat jättebra. Och ingen katt eller annat har lyckats trilla i "badet" vilket vi är tacksamma för.


Patrik och jag gör mycket jobb efter att snickarna har lämnat för dagen. 
Jag kommer nu att följa hantverkarna så gott som var dag. Städar och plockar, det är ett stort och tidskrävande jobb på ett bygge, det kan jag skriva under på. Men så mycket roligare att komma till en arbetsplats då det är lite i ordning. Jag hämtar material de gånger jag kan. Vi förbereder virke i den mån vi kan. Jag målar allt, undan för undan. Ja helst innan förstås.
Det blir ett nära samarbete med snickarna, som jag tycker är väldigt roligt. Intensivt men sååå roligt. En balansgång hur mycket jag skall var med på deras raster, jag vill ju inte vara påflugen och jag vill ju att de skall känna att dom får köra sitt race också. Men med tiden tycker jag att vi hittar en bra balans på det också. Jag trivs alldeles ypperligt att jobba med dessa grabbar. 
Att tillsammans få skapa detta hus, att ha proffsiga hantverkare att rådfråga och som till och med står ut med att vi ibland ändrar oss längs resans gång. Det krävs ett visst tålamod av dom att orka med det!!!




Efter att stommen är rest börjar vi så beklä väggar med utvändig gips. Under lång tid framöver kommer nu huset att bli blått. Inte min färg på ett hus, men bra material måste jag hålla med om. Det får ju tåla både regn och blåst under en period. Och snart är det dags för gröntejpen!!! Denna dyra men slitstarka tejp. Jag hade verkligen ingen aning om att det skulle gå åt så mycket tejp på ett hus idag! Men det blir ju tätt, så det är säkert rätt. 


En solig dag får vi så första gästen i vårt kommande hus. En grön liten varelse bestämmer sig för att kliva över blivande tröskeln. Ja välkommen du lille vän. Det finns fortfarande många vägar ut också så du hittar säkert tillbaka till dina kompisar.