Translate

torsdag 29 mars 2018

Önskar er alla en riktigt glad Påsk.

Skärtorsdag. Minusgrader i skuggan, sol från ganska blå himmel men isande vind som gör att snön fortfarande "driver". Frestande att gå ut och sätta sig i solen men vänder redan  i  dörren då det är alldeles för kallt.
Hur många gånger har jag inte hört senaste veckan om att det är så kallt. Att våren är sen. Och , jo det kanske den är. Men jag som är född Norrlänning tycker inte detta är något konstigt alls. Jag vet att våren kommer. Det kanske bara blir mera Norrlandsvår i år. Vänta bara och se, snart vänder det och Pang! så är våren här med rasande fart. Jag minns min barndoms vårar som att det ena dagen var drivor av snö, ett par dagar senare tittade tussilagon fram mellan de små snöhögarna som smälte i rask takt.
Sedan begriper jag så klart att det kan medföra stora problem för bönder och spannmålsodlare i landet. Det kan få stora konsekvenser.  Men vad gör det väl för mig om jag får vänta på att slänga in vinterjackan i garderoben en vecka hit eller dit? Nej, det finns värre problem.

Hur lever livet med dig då? Hoppas att det är bra. Jag hoppas verkligen det.
Jag möter så många som är besvikna på livet, som är ledsna att det inte blev som de trodde. Men framförallt möter jag många som är starka i det svåra, som är tacksamma att det inte är värre än det är, som ser möjligheterna i stället för svårigheterna. Det är starkt att möta dessa människor.
Jag möter också människor i sorg, människor som mist en nära och som jag vet nu skall klara sin första påsk som ensam istället för två..... Det gör ont.

Min tillvara präglas mycket av mitt engagemang med Hjärtats Hus. Även om jag bara jobbar deltid på pappret så är såklart tankarna där väldigt mycket mer. Engagemanget tar och ger. Samtal och möten med sargade människor tar såklart men suveränt nog så ger det mig också kraft och styrka. Jag kan ju inte göra mycket för att hjälpa, men jag kan lyssna och finnas där. Och det är det som är det häftiga med vår verksamhet på Hjärtats Hus , att ge tillfälle för människor att mötas och dela sina tankar och bekymmer såväl som glädje.

Jag skrev några rader härom dagen som jag skulle vilja dela med dig:

Vad tänker du på då du ser denna bild? Att de må vara starka för att hålla sig kvar? Att det gäller att grenen håller? Att hoppas att de landar på något mjukt?
Jag tänker: Vad gott att inte behöva vara ensam. Vad bra att kämpa tillsammans. Vad bra att de får dela upplevelsen tillsammans. Vad bra att grenen finns.
Det är så det kan kännas att dela gemenskapen på Hjärtats Hus. Här kan du dela dina tankar och frågor med andra som är i liknande situation. Här kan du få uppmuntran och goa vänner. Här kan du få tips och redskap för att må bättre, både till kropp och själ. Tillsammans kan vi hjälpa varandra. 

Jag mötte en man i går som hade läst texten och han sa att det stämde så gott. Det värmde att höra. Då kände jag att vi jobbar rätt, vi har hittat ett sätt att mötas på, en mötesplats som fungerar, ett forum för människor att stärka varandra. 

Jag skulle vilja skicka med dig dessa tankar nu till påsk. Jag vill uppmana dig som har möjlighet till att göra något för någon i din närhet. Det behöver inte vara mycket. Det kan vara det där lilla som betyder väldigt mycket. Det kan vara den där lilla hälsningen, den lilla blomman, den lilla kramen, att bara bemöta med ett leende kan öppna upp till ett samtal som du inte trodde du skulle få uppleva. Att våga möta våra medmänniskor utifrån den situation den är i, att våga vara dig själv och inte vara så blyg så du inte ens vågar hälsa på den du möter. 
Jag var hos frisören idag, ja det var inte jag som klippte mig, det var min livskamrat som gjorde sig ännu snyggare inför helgen. De pratade då om hur oerhört mycket ägg vi svenskar konsumerar under denna gigantiska mathelg. Jag skall inte försöka återge summan för den har jag redan glömt, men det var otroligt mycket. Så är det ju med godis också. Ja, påskhelgen skall ju vara en av de större mathelgerna under hela året. 
Men långt ifrån alla har möjlighet att ens få mat för dagen. 
Vad vill jag då säga med detta? Ja, jag är väl tillbaka där jag började. Att vi inte skall må dåligt att vi har det bra. Vi skall inte ha dåligt samvete att vi kan äta oss mätta. Men vi skall vara medvetna om att vi har möjlighet att hjälpa andra. Och de flesta kan göra något för någon som gör att dagen eller i alla fall stunden känns bättre. 
Jag vill avsluta denna lilla text med att sända ett STORT TACK till alla fantastiska Volontärer som vi har på Hjärtats Hus. Utan er hjälp och ert engagemang skulle det inte bli något. Tala om att göra förändring tillsammans. Jag önskar er alla en riktigt fin helg.
Och till er alla som läser mina små tankar. Du är VÄRDEFULL FÖR DEN DU ÄR.
Glad Påsk.
Önskar Maggie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv gärna en kommentar här om du vill.