Translate

tisdag 28 oktober 2014

Marrakech 2014

Hej vänner. Ska vi göra ett försök att fortskrida i reseskildringen måntro? Vet inte var tiden tar vägen, jag hinner inte riktigt med.
Var var vi?
Jo vi var väl på onsdag morgon vill jag minnas. Då hade Henrik anlänt under natten. Även hans plan var visst försenat men han fick i alla fall med sig all packning direkt.
Denna dag bjöd Marakech på vackert väder, igen. Strålande sol och fint bad i poolen. Efter lunch tog vi oss ut på stan. Först till parken Jardin Majorelle, den som ägdes och drevs av Yves Saint Laurent tills han dog 2008. En helt fantastisk trädgård med massor med växter, palmer, bananträd, klivior, kaktusar, bogamville, ormbunkar, osv, Allt mixat med vatten och den vackert blå färgen på kakel och annat. Helt fantastiskt.


Helt fantastiskt. Svårt att återge i bild. Men jag rekomenderar det verkligen.

Så tog vi hästskjuts därifrån till Jemaa El Fna torget. Fick en riktig rundtur där vi satt i den fina vagnen och mannen styrde hästen fint och förhållandevis säkert i den täta trafiken genom stan. Detta myller av bilar, åsnor, hästar, mopeder osv osv. 


Jag har för övrigt inte suttit många gånger på vagn efter häst. Vem kunde väl ana att jag skulle få uppleva det i detta land?

Ja, kvällen tillbringade vi på marknaden igen. Vi shoppade och lekte turister bland ormtjusare, tillagade fårskallar och mycket annat. 
Torsdagen hade vi bokat ännu en dagsutflykt. Denna gång till Atlasbergen. En minibuss hämtade oss på hotellet på morgonen och vi färdades ett antal mil neråt landet. Stannade till vid ett par stopp och då vi kom till bergen så mötte oss en trevlig guide som lotsade och följde oss hela vägen . Under en timme vandrade vi, stundom klättrade vi, i bergen , uppåt uppåt uppåt. Vi var uppe på 1700m då vi kom till ett fint vattenfall. Lite längre upp var det en liten, med betoning liten, servering på en klipphylla där vi fick pausa en stund. Där beställde vi juice. Färskpressad, läskande och mycket god. 
Ja käre vänner. Dessa höjder, inga räcken här inte. Jag var förundrad över hur mycket folk vi var som gick längs de upptrampade stigarna. Undrar var de sätter gränsen för om man ska kunna klara av att gå eller inte. Det krävde verkligen god fysik och smidighet för att ta sig runt. 
På ett ställe stod en liten man vid en stege. Han hade en pappkartong framför och ville då ha pengar för att ta bort den och lotsa oss upp, såklart. Det var väl hans arbetsplats. Men vår  guide var snabbt framme och gjorde upp med honom.
Den lilla serveringen visade sig, får bära upp sina apelsiner och annat på ryggen. Något annat sätt fanns inte. Och ändå var den juicen inte dyrare än nere på torget. Underligt kan man tycka.
Inte ens åsnor skulle kunna ta sig hit upp. 


Denna bro gick vi över ett vattendrag, högt upp i luften. Du kan se vajrarna som finns under och att hålla sig i var också vajrar! Vingligt med andra ord. 
Här fanns det små killar som var välvilliga att hjälpa oss över. Jag tog handen på en kille och han fick en slant som tack för hjälpen. Det var det värt.


Det vackra vattenfallet. Verkligen värt denna tuffa promenad. Långt därnere går det människor. 

Promenaden ner tog ungefär en timme den med. 


Vi kom ner till byn Fatima. Guiden förklarade hur vägen tar slut i denna by. Men inte livet inte. Nej, efter denna by är det ytterligare 24 byar! Och till de byarna var det åsna som gäller då, inga bilar där inte. Då kan man ana hur de levde. 

Ja, detta var en helt fantastisk dag. Då vi kommit ner gick vi till "floden" som det nu var lite vatten i. Här fanns det matställen längs med flodbädden och vi fick ett bord precis vid vattnet. Väldigt enkelt och primitivt. Men gott. Var maten kom ifrån vet jag inte, den lagades till på andra sidan gatan inne i ett hus. Vi mötte bara de vänliga kyparna som gjorde allt de kunde för att vi skulle trivas och bli mätta.


Tala om att sitta i sjön och äta! 
Efter denna måltid fick vi en promenad i byn bland styckade lamm. Hönor som låg och ruvade bland soporna längre upp i "floden" Var nog bra att man såg det efter att vi ätit, annars hade man väl funderat på hur rent det var egentligen. Att tvätta händerna i vattnet och så. Ja, det var bra flöde på det vatten som fanns så jag var inte orolig. 
Resan hem gick bra och vi åt och hade en lugn och skön kväll på hotellet. En dag kvar, snart är resan slut.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv gärna en kommentar här om du vill.