Translate

torsdag 22 maj 2014

Jag lever

Du tror väl jag har villat bort mig? Har inte skrivit på min blogg på över en vecka nu.....tiden du vet. Den där tiden som går så fort. I alla fall då man har roligt.
Ja det är inte bara tiden. Jag brukar inte skriva på facebook eller andra media då jag är bortrest. Vill inte tala om att jag inte är hemma. Inte klokt att man ska behöva känna såhär. I Sverige idag. Känns olustigt. Får berätta om resor i efterhand istället.
Ja, alltså har vi varit bortresta. Till Skottland igen. Andra gången i år! Men denna gång gick turen till Edinburgh. Och än en gång fick vi fantastiskt vackert väder. Bara ett oväder en kväll med regn och åska som snabbt gick förbi. Otrolig tur då ju detta land är lite känt just för regn och rusk.


Alltid lika magiskt att sväva ovan molnen, om det är lugnt väder vill säga.



Vad gjorde vi då denna gång? Ja vi hann med mycket tycker jag. Guidade turer ut på höglandet och även inne i stan. Besökte både Edinburgh Castle och Stirling Castle. Stirling har jag varit på tidigare och det hör nog till mina favoriter.
God mat och underbart hotell med full service. Även tillgång till spa i nedre plan, med pool och bastu. Men tyvärr är jag ju inte så jätteglad i detta så jag njöt istället av bad i badkaret. Inte fel det heller.
Lyssnade såklart till en och annan säckpipeblåsare. De står ju i vart och vartannat gathörn. Jag gillar det även om det är ett väldigt skarpt instrument. Inte lätt att spela på om man ser hur jobbigt det verkar vara för de som kan. Jag sa till en äkta skotte en gång att jag hade hört säckpipor under dagen och att jag gillar det. Då tittade han helt allvarligt på mig och svarade: - Åh, här skjuter vi dom!
Kan köpa att man nog blir lite trött på dem i bland. Tänk att ha en lägenhet i centrala stan och ha dessa blåsare utanför fönstret.... Hm.


Promenad i ett soligt Edinburgh.


Härlig utsikt vid Loch Lomon. Tror jag den heter. Vackert var det i alla fall.


Stirling Castle. Känt från slaget med William Wallace.



Vi var även på skogsmässa och fick se ett stort antal Ponsse maskiner igång. Och lilla jag fick till och med åka med i en ny skördare som heter Skorpion. Den har verkligen fått rätt namn, den rör sig framåt som en skorpion, krälande slingrande längs marken. Helt fantastisk maskin. Denna mässa var väldigt bra tycker jag. Inte massa försäljare av grejer och kläder etc utan de maskinmärken som var där hade med sig maskiner och körde, det var det hela. Nästan, det fanns såklart lite tillbehör också. Som slip för kedjor etc. Men det var kul och fascinerande att kunna stå på en punkt och blicka ut över flera olika sorters maskiner på samma gång som avverkade och skotade.  Intressant.


Denna gång vågade vi oss på att äta Haggis. Och det var riktigt gott. Har fått för mig att det inte är något för mig men det smakade bra och var otroligt mättande. Bra husmanskost.


En av höjdpunkterna under dagarna där var att besöka Maggies Cancer Caring Center inne i Edinburgh. Tillsammans med Patrik. Det var riktigt mäktigt ska jag säga. Jag har ju läst och sett så mycket bilder från detta hus så det kändes så stort att få besöka det nu själv. Och så gott att Patrik var med. Vi fick träffa och prata med chefen och även en anställd och en volontär. Alltid lika glada och inspirerande, väldigt tillmötesgående oavsett hur stressigt det skulle kunna vara. Proffsiga med andra ord.
Detta center är ju det som öppnades först av alla, 1996. Ett år efter att Maggie Keswick Jenks hade dött i sviterna av cancern. I detta centra kommer det cirka 90 besökare varje dag!!!! Otroligt så bra. Så många människor de når och kan hjälpa. Både som sjuka men även som anhöriga och vänner. Ja, det här låter så otroligt spännande. Jag lobbar vidare här hemma så får vi se om jag får napp någonstans i processen. Om någon förstår det stora i detta och vågar satsa tid och pengar......


En mäktig upplevelse att stå vid statyn från denna kvinna som åstadkommit så mycket. Jag är djupt tacksam.


Vi bodde så vi kunde se lite av slottet i staden. En förmiddag sköt de med sina kanoner ett stort antal skott. Jag vet inte varför men small gjorde det. Och rök gjorde det. Kanhända om de sköt för att minnas någon gammal kung eller riddare....vad vet jag. Detta land har en oerhört stor historia som de värnar väldigt  om. Var man än är, i restauranger eller på stan, så finns det monument, statyer eller texter som minner om gamla tider. Ett stolt folk är det.


Titta noga så ser du röken från kanonerna från slottet.

Ja, nu blev det i alla fall en liten resume´från senaste veckans  händelser.
Nu måste jag återvända till plikterna. Kommer snart tillbaka. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv gärna en kommentar här om du vill.