Translate

fredag 29 augusti 2014

En vanlig fredags morgons tankar.

Nu är det pinsamt igen. Härom kvällen såg jag ett program om äldrevården, sveriges bästa äldreboende tror jag programmet heter. Jag såg det förra omgången och nu kände man igen somliga av de gamla som bor där. Personal jobbar och sliter för att göra ett bra boende för de gamla. De gör verkligen allt de kan. De försöker att anordna aktiviteter till de boende, de sorterar bort onödiga mediciner osv.
Om jag fattade rätt finns det insamlat data som visar att varannan äldre boende lider av undernäring och varannan äldre är felmedicinerad! Hallå, vad håller vi på med? Sverige idag.
Så såg jag på nyheterna och får då se en man som är boende i Göteborg, han fick veta att han lider av cancer, en ovanlig sort i bukhinnan. Han är på tjänsteresa utomlands då det uppenbaras för honom och han får då till sig att vad glad han ska vara som bor i Sverige, där får han ju bästa tänkbara vård. Då han vänder sig till vården i sitt landsting får han till svars att de inte tänker skicka någon remiss eller operera honom utan de kan bara erbjuda honom pallitativ vård! Hallååååå! Sverige Idag?
Det fanns läkare i Uppsala som var duktiga inom denna sjukdom och andra landsting väljer att skicka remiss. Men inte hans! Det här är ju helt absurt. Det handlar inte längre om att ha tur då man spelar på bingo eller triss. Nej nu handlar det om att bo på rätt ställe vid rätt tillfälle för att få rätt hjälp. Nu handlar det om tur att få leva eller sorry, du får dö!
Som väl var hade denne man en privat sjukförsäkring och fick genom den hjälp. Det tog dock ett halvt år innan operationen så han kommer aldrig att bli bra igen. Men han fick ett par år till att ge till sin dotter.....Och förhoppningsvis längre än så.
Ja, nog är det underligt. Eller.
I går pratades det om på nyheterna att var tionde svensk idag har en privat sjukförsäkring. Om det är konstigt? Varför det är så?
Ja, jag kan bara gå till mig själv. Jag har en och känner mig lite tryggare med det. Men nog är det något stort fel i vårt system då vi alla betalar skatt som ska hjälpa oss till vård, till samma rätt till vård, men så betalar vi en gång till via en försäkring!

I tisdags kväll var jag på möte med landstingsfolk igen. Läkare och sköterskor mfl från länet som alla jobbar med bröstcancervården. Jag är ju med som representant för patienter och för vår styrelse i Jönköping. Intressant att följa hur de tar steg för steg mot att få en likvärdig behandling och bemötande i hela länet. Förhoppningsvis ska alla i länet få samma bemötande och tillvägagångssätt, möjligheter till hjälp.
Men samtidigt hör jag vibbar om centralisering! Vad är på gång måntro?

I går fick jag bud om ännu en medsyster som fått ge upp i kampen mot cancern. Ännu ett ungt liv har gått till spillo, alldeles för tidigt och för vidrigt. Jag sänder en tanke till hennes man och livskamrat som nu lämnas ensam. Ensam av de två. Men inte ensam i livet, då det är många omkring honom som jag hoppas hjälper och styrker så bra de bara kan. Jag sänder dig min tanke och medkänsla, jag tänder mitt ljus för dig nu.......

Så brinner mitt ljus för den lilla flickan som blev svårt skadad för drygt två veckor sedan, då hon skadade huvudet riktigt illa då hon på något sett kom i vägen för en häst, eller hur det nu gick till. Det vet jag inte. Jag vet bara att jag följer er, familjen, mina tankar är hos er ofta ofta ofta under mina vakna timmar. Då jag vaknar på morgonen så är tanken tillbaka hos er igen. Önskar er kraft i den situation ni befinner er i och jag ber om ett under att er älskade dotter ska bli återställd. Mer kan jag inte göra.........

Livet är inte rättvist. Verkligen inte rättvist.
Vägen vi färdas på är inte rak. Det blir väldigt svårt att hänga med i dess kurvor och illsvängar som uppkommer längs resans gång. Så är det. Det enda jag vet är att vi får ta hjälp av varandra. Och med en bön till vår Gud kan det kännas bättre.Tillsammans blir vi starkare. Tillsammans kan vi ge tröst.

Nog med klagan för idag. Fredag morgon, solen lyser, dimman lättar från sjön som ligger helt stilla. Som om sjön andas och luftar sig inför dagens sol och värme. Så vackert.


Den här bilden tog jag från blankeberg häromdagen. Berget är helt inbäddat av mossa och lavor. Vackert eller hur?

I går var jag hos David och målade på hans fönster. Ja , helst inte på rutorna förstås. Nu är det bågarna som gäller. Tänk vad lite färg gör under.
Min rådjurstrofe ligger i blekbad så ikväll ska det vara färdigt. Spännande att se. 
Då jag nyss tittade in på facebook får jag se en filmsekvens som en sk jägare lagt ut. Där han har ett djur fast i en fälla, med tassarna, och står och retar djuret... Vidrigt. Jag säger bara det . Vidrigt. Jag blockerade honom och jag skäms att han kallar sig jägare. Sådant där ska vi inte hålla på med. 
Hörde även att en jägare blivit svårt angripen av björn utanför Rättvik igår. Usch, ja ,det är inga små djur att hållas med. 
Nehej, nu måste jag väl sätta fart. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv gärna en kommentar här om du vill.