Translate

lördag 13 september 2014

Men nu ha man e rektut, ja huskut gott.

Men nu ha man de rektut gott. Huva ligen.....
Hemma  hos mor och far ett par dagar i härliga Jämtland. Solen lyser från en klarblå himmel idag, varmt och gott på alla vis.
Förmiddagen tillbringade vi i potatisåkern. Inte roligaste minnen väcks då man närmar sig men är man några stycken så går det kvickt. Skörden var tämmeligen god så nu har de peran så de klarar sig under vintern. Gott att veta.
Så har vi skördat äpplen som i skrivande stund står på spisen och sjuder. Det ska visst bli äppel marmelad.
Tårtan står färdig i kylen och saftar till sig från de egenodlade jordgubbarna . Som garnering fick det bli  hallon som jag nyss hämtade i buskarna här ute.
Vi laddar,,,,, vi laddar..... vi går runt här mor och far och bror och laddar......
För vad tror du?
Mmmmm, det vattnas i munnen vid blotta tanken.
Jo vi ska i eftermiddag få avnjuta Norrlands fantastiska delikatess, surströmingen. Mmmmmmmmmm så gott det ska bli.
Med hembakat tunnbröd och hemodlad potatis och säkert egen odlad lök också. Kan inte bli bättre. Då blir det en rektut en stut. Men huvaligen va gott.
Efter den delikata middagen ska vi avnjuta tårtan och kaffe. Precis som traditionen bjuder, som vi gjorde då jag växte upp.
Ja som du förstår så laddar jag lungorna med frisk norrlandsluft, min kropp med egenodlade grönsaker och annat gott. Jag kommer att vara super laddad och pigg då jag vänder åter mot sydligare delar av landet till veckan.
Ja, nu har jag verkligen inte tid och ro att sitta här längre, inne i skuggan. Nej, nu måste jag ut i solen. Den fantastiska höst solen.
Hoppas att du har en lika go lördag som jag har i skrivande stund. Hoppas det.....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv gärna en kommentar här om du vill.