Translate

tisdag 9 september 2014

Nu är hösten här

Jo, denna veckan drar allt igång. Ett säkert tecken på att hösten är här.
I går var det styrelsemöte för bröstcancerföreningen. Och senare i veckan är det patientföreträdar träff i Linköping, RCC Sydöst. Onsdag kväll är det dags för cafekväll i Tranås för medlemmar i Victoria. Torsdag kväll har vi första träffen med barnen i kyrkan.
Yes, nu är vi igång igen.
Idag är det kontoret som gäller för min del. Bland annat. Vore skönt om jag kunde sitta tills jag blir "färdig" men det är ju inte så lätt. Ofta händer något under tiden som drar mig därifrån.
Vi får se.

Det kändes i går på styrelsemötet som det är mycket på gång i höst. Det rörs om i grytan inom landstinget. Diskussioner förs om centralisering av cancervården i länet! Men det känns som det är diskussioner som förs ovanför berördas huvuden?! Om du vill kan du se inslaget från smålandsnytt som sändes i fredags, den 5e september. (Svt play, smålandsnytt ) Där är vår ordförande Karin  med och försöker påverka beslutsfattare. Beslut ska visst tas i oktober är det senaste nu.
Vi ska även träffa politiker senare i höst.
Om man jämför med ex en gallstensoperation så sker ju förhoppningsvis operationen en gång och sedan är det klart med besöken.
Som cancerpatient har man ofta operationen, strålning och cellgifter. Med andra ord så är det inte bara en resa utan här talar vi om många resor. Och nu har dessutom landstinget plockat bort reseersättningen så nu får man ingen ekonomisk hjälp heller. Alltså , det kostar att bli sjuk. Det kräver än mer att man har någon anhörig som kan köra eller följa med. Många av de bröstcancersjuka kvinnorna är äldre och kanske inte kör bil själva. Ja, det är ingen bra trend detta.
Dessutom slår man ju sönder den vård som fungerar bra på de olika sjukhusen. Och som dessutom det arbetas för fullt med att den ska bli än bättre och än mer jämlik. Känns som det går två skepp åt två olika håll i detta.
Tänk tex alla dessa som ska in dagligen för strålning, kanske i flera omgångar. Själva strålningen tar bara minuter men resan dit kanske tar tre timmar enkel resa! Vem hinner arbeta då?  Och hur mår patienten i fråga? Detta är som det är då strålning bara sker på Ryhov. Det kommer vi inte ifrån. Men om vi kunde få behålla kontaktsköterskor, mammografi mm på de andra sjukhusen så minskar vi i alla fall resandet för den här gruppen.
 Ja, inga enkla frågor. Såklart är det ekonomi som ska styra som vanligt. Men det gäller att se hela ekonomin, inte bara utifrån landstingets sida. Den privata ekonomin slår väl mot hela samhället, eller?

Vi laddar också mot Oktober månad som är bröstcancerns månad. Då går färgen i rosa i olika sammanhang i samhället. Olika arrangemang ordnas, ofta för att samla in pengar till forskning och till hjälp för berörda.
I Jönköping får Munksjöbron rosa färg på belysningen, hoppas jag även i år. Häftigt. Önskar bara att vi än mer kunde synas och uppmärksamma att vi finns som förening. Men det är inte lätt att få massmedia att intressera sig för oss. Och så ska man ha tiden också......
Kom gärna med ideer, du som läser. Om du har något nytt spännande. Något vi skulle kunna genomföra i år eller kanske till nästa år.

Nehej, nu lär jag ta tag i dagen. Mot kontoret......

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv gärna en kommentar här om du vill.