Translate

söndag 7 september 2014

En skön helg i vackra september

Ja , så är vi inne i september. Denna härliga månad med frisk luft, lite dimma på morgnarna innan sjön kommer fram i viken. Fortfarande varma dagar och sol från klarblå himmel. Adelövs marknad avklarad ännu en gång. Utan intermezzon. Antar att det även i år var ca 45000 besökare under dagen, många glada kramar och samtal skedde under en klarblå himmel, ja riktigt varmt var det minsann under dagen. Många var de som vände hemåt glada i sinnet efter att ha inhandlat diverse nyttoprylar eller kanske saker man inte visste man behövde. Andra var mest glada för att de träffat vänner de inte sett sedan förra året, eller kanske på flera år. För nog är det så att det är dessa träffar och samtal som värmer mest i alla fall.
Jag träffade bland andra ett par som jag brukar träffa någon gång per år. Vi stod länge och pratade tillsammans och skojade om att ruta in vår samtalsruta och träffas i samma ruta nästa år.
Många är de fikastunder som sedan lång tid är planerade runtom på parkeringar eller i fikatält. Många är de släkten som återförenas denna dag.
Och som så gott som alltid, sol och fint väder även i år.

Något som märktes skillnad på i år var ändå att skattereglerna har ändrats för knallarna. Nu är de tvungna att ha kassaregister. Att skriva ut kvitton. Detta har tydligen inneburit att många av de äldre knallarna har lagt ner.
Ett annat problem med dessa apparater är, i alla fall enligt en knalle jag pratade med, att dessa apparater inte får vistas utomhus! Men marknaderna är ju ofta utomhus! Det är också viktigt att knappa in rätt i maskinen. Hörde om en knalle som tryckt in knappen för Kort då kunden ville betala med kort. Men då kunden inte kom på koden, tryckte knallen in Kassa istället. Där skulle han egentligen ha skrivit ut ångerkvitto och gjort om hela proceduren igen men det har man ju inte tid med då man står där och ska sälja så mycket som möjligt. Helt förståeligt. Hur som helst , knallen gjorde inte ändringen utan köpet gick in som kort men blev kontant betalning. Gissa vad? Detta ledde till att knallen åkte på böter på 10 000 kronor från skatteverket då de såg felet! Ja, men hallå.... Är det vettigt eller?
Jag vet som vanligt inte hela sanningen. Och kan inte säga vad som är rätt eller fel i detta. Men är det som han säger så känns det som att vi nu jobbar för att ta knäcken på denna  gamla tradition med knallar och marknader. Vi får inte krångla till det för mycket, då kommer ingen knalle att finnas kvar. Tråkigt och beklämmande tycker jag.
Det är ju faktiskt så att denna marknad och många med den, är en viktig del i ortens idrottsföreningsliv. Utan inkomst från dessa marknader så skulle många föreningar få det riktigt tufft för att klara sig, tror jag. Då kan vi tala om att det blir ringar på vattnet. De små intäkter som skatteverk och stat vill ha in, slår hårt mot lokalt föreningsliv. Tråkigt, eller hur?
Önskar att bestämmandet kunde gå hand i hand med tekniken och ta mera hänsyn till följderna som kommer av besluten.
Mycket man vill ändra på....
Ja ja, hur som helst , nu måste jag få berätta om en härlig födelsedags present jag fick i helgen.

Jag önskade mig i våras att få vara ombord på goda vänners fina båt i Vättern en dag för att få fiska och uppleva sjön tillsammans med dom. I går blev det så av....


Vättern låg helt stilla och blank då vi kom ner till hamnen vid åttatiden på morgonen. Fulla av förväntan och lyckliga att ha så goa vänner.


Gränna hamn när den är som vackrast.


Spöna är riggade och vi glider sakta fram längs vattenlinjen. Rundar Visingsö, vi ser Hjo långt borta, Västergötland. Oj så vackert. Oj så stor denna sjö är.
Nu är det att vänta, och att vänta, och att vänta......


Så händer det!


Lyckan är fullkomlig då jag får dra upp en fin röding.


Den smakar dessutom helt ljuvligt. Sällan man äter så färsk fisk. Ja färskare kan man ju inte få.


Under eftermiddagen blåste det upp lite mera så vi fick känna på lite vad sjön har att erbjuda av väderväxlingar.


Sista bilden för dagen. Kommer i land vid arton tiden. Trötta och lyckliga. 
Tack kära goa vänner för en fantastisk dag. 

Måntro om denna helg var den sista varma och sköna för detta år? Så säger de på väderleksrapporten nu på tv. I natt kommer det in regn över oss. Ja, vi får väl se vad som möter oss i morgon bitti. 

God natt vänner. Hoppas att vi alla ska få en riktigt bra vecka. Med många glada härliga nyheter och framsteg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv gärna en kommentar här om du vill.