Translate

onsdag 4 december 2013

Vårdanalys.

Ja ännu en utredning är klar. Nu visar de än en gång hur mycket tid det tar att sköta allt administrativa inom vården. Att det tar väldigt mycket tid i anspråk för att dokumentera för läkaren istället för att ägna tid åt patienten. Vi har väldigt bra tillgång till läkare per patient räknat i vårat land, MEN då läggs krutet istället på att dokumentera och administrera.... Är det klokt? Vad är viktigast? Är det inte människan som betyder mest? Är det inte människan som är viktigast?
Hur gjorde läkarna förut, då dom inte ens hade dator? Då allt skulle skrivas för hand. Hur i all sin dagar hann läkarna med patienten på den tiden?
Dessutom säger de som gjort undersökningen att språket ändras och blir svårförståeligt. Varför?
Ja inte vet då jag. Och inte lär jag kunna ändra på det heller.
Igår pratade jag med en väninna på telefon. Hon har följt sin syster i vårdens labyrinter nu i sommar och höst. Till en början var de så glada och nöjda och tacksamma för det stöd och bemötande de fick. Men tyvärr var det inte lika positivt längre. Nu har de sett baksidan, hur hennes syster slussas runt mellan korttidsboende för att i nästa stund köras hem, inte få veta vad som ska hända eller hur operationen lyckades som de gjorde för länge sedan . Vad säger man då man hör vänner säga så här? Vad kan man säga som tröstar och hjälper? Jag känner mig så hjälplös. Om jag kunde hjälpa till men det är inte så enkelt.
Ja mycket rör sig i skallen min....
 Idag har vi haft en riktig utomhusdag med massor förberedande inför vintern. Det vankas ju snö i slutet av veckan. Så idag tog vi en kraftansamling och tog upp båtar och ställde in allt som ska in så nu är det faktiskt klart , nu kan det snöa. Nu kan vintern komma. Ja det är väl granen som fattas. Den har inte hittat sin plats här ute än men det får bli vid senare tillfälle. Kanske lika bra att vänta med den, talas ju om starka vindar också. Vi får väl se.
Nu vankas det stekt fläsk som maken har stekt. Så nu lär jag vara lite sällskaplig och njuta av denna delikatess. Och så laddar jag för bonde söker fru, förstås!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv gärna en kommentar här om du vill.