Translate

tisdag 20 november 2012

Jesus i Förskolan

Häromdagen var det ett reportage i Tranås Tidning om att barnen i Tranås kommun och säkert på många andra håll i vårat land inte får vara med på adventssamlingar som kyrkan anordnar då rektorer och förskolechefer anser att det strider mot skollagen. Det är upp till varje förskola o skola att själv avgöra om man vill att barnen ska få vara med på dessa mysiga samlingar. Redaktionen efterlyste reaktioner och se då kunde inte jag hålla tyst. Så här stod det i gårdagens tidning:

"Jag blir så ledsen då jag ser hur vi allt mer tar bort de traditioner och seder vi har i vårat land. Jag anser att det är vår skyldighet att förmedla traditioner vidare till kommande generationer. Det handlar ju inte om att få barnen att "fastna" i kyrkan. Vi underminerar värdegrunder för barnen genom att inte visa på de traditioner vi har.
Titta till exempel på hur stolta skottarna är för sina flera hundraåriga traditioner. Varför kan inte vi också vara stolta för att vi får dansa runt granen eller berätta om Jesu födelse eller vad det nu är. Har inte barnen rätt att få kunskap i det kristna land som vi en gång var?
Kanske har skollagen ställt till det i onödan?
Vad blir nästa steg? Att inte få hissa en svensk flagga i topp eller vad? "

Underskrivet med mitt namn, hela mitt namn, Ja jag vill inte skriva anonymt, jag menar det jag säger och står för det...

Har under dagen fått flera reaktioner, både på telefon och mail, från folk som tyckte det var bra.

Det gick väl lite hastigt då jag skrev, kanske hade jobbat lite mera med formuleringar osv i vanliga fall. Men detta var sent på lördag kvällen, efter en lång dags arbete, så jag var rätt så trött i huvudet.
Men hur som haver, nog är det väl underligt varför vi ska krångla till det så sanslöst i vårat avlånga land. Varför ska det regleras i lagar och bestämmelser så till den grad?
Jag skrev ju lite om skottarnas traditioner och då tänkte jag på hur pass stolta dom är för sitt kulturarv. Då vi har besökt deras land har vi vid flertalet tillfällen gjort besök på gamla slott och borgar och där har minsann pensionärer och andra stått och vaktat och berättat sina historier. Stolta och raka i ryggen.
Och visst är det väl viktigt att vi ger våra barn en bra grund att stå på? Jag är av den uppfattningen att vi vuxna bör värna om våra traditioner och kulturarvet och föra det vidare till kommande generationer. Både för att barnen ska förstå sin historia och inte minst för att dom ska få vara stolta för sitt land och våra traditioner.
Inte får vi ha skolavslutningar i kyrkan längre. Nu ska dom försöka hindra barnen från att få komma till kyrkan och höra om varför vi faktiskt firar jul. Vad blir nästa steg? Ska vi sluta fira midsommar och påsk också eller vad?

Ja, nu har jag skrivit av mig lite innan jag ska dra sömnen över ögonen. Fortsättning i tidningen lär följa, har varit flera insändare i dag också. Bra då folk i alla fall reagerar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv gärna en kommentar här om du vill.