Translate

måndag 14 november 2011

Längtar du efter att bli gammal?

Det kan man undra efter allt som kommer fram i media nu om vanvård och missar i vår svenska sjukvård. Nog känner man sig kluven alltid. Jag vill ju bli gammal och få njuta av livet så långt det går. Men det är inte svårt att känna panik över att kanske bli liggande och helt i händerna på vården, då den tydligen har sina stora brister på många håll.
Såg igår kväll på tv om hur vår vård i Sverige har blivit allt mer specialiserad. Vi har läkare som är specialister på olika delar och hur vården knyter kontrakt till sig inom just sitt speciella område. Och tydligen har det gått så långt så nu kommer många patienter på stolen mitt emellan. Den, oftast äldre, som har många sjukdomar på en gång och inte ramlar inom ramen för en specialkompetens, är det ingen som vill ta hand om längre! Och varför? Jo, för ingen tjänar pengar på den personen! Den är en kostnad och belastning. Förstår du vad du läser? Jag mår dåligt bara av att skriva orden.
I och med att var institution har sin specialitet så kan dom lätt neka då det kommer en remiss från någon, det är inte deras ansvar att ta sig an den här  patienten.....
Snabbaste pengen blir då en läkare kan klämma in många enkla patienter per timme att tex kolla halsen eller så. Ja faktiskt så illa att dom kan bli frestade att hänvisa en enkel patient till läkare för att kolla en rutin sak, bara för att då får dom in pengar på den personen med!!!! Är det sant??????

Då kommer ju lätt känslan vad som kan hända med mig om jag skulle bli riktigt sjuk, alltså om cancern slår tillbaka och kanske slår ut annat också i min kropp. Är det då ingen som vill tjäna pengar på att ta hand om mig? Är jag då inget värd längre? Ska jag då få ligga med smärta tills jag är så dålig att jag förklaras för döende och kommer i den specialistvården? Jag menar, det kan ju  hända om tjugo år och då är jag ju gammal också. Tydligen ännu en faktor som påverkar utgången väldigt. Då är jag ju inte ens intressant för arbetsmarknaden längre!
Det finns ett gammalt talesätt i vårt land, "det är skillnad på folk och fä" , och det verkar det ju bli mer och mer.
Här gäller det att armbåga sig fram, ha en stor skopa tur och vara född envis. Helst ska du också ha ett gäng anhöriga eller vänner som orkar stå upp för dig och hjälpa dig. Men tydligen så räcker inte det längre.
Nu måste jag ju få säga något bra också. TACK alla ni som gör en bra dag för de som är sjuka och gamla osv. Tack alla ni som ser erat vårdande yrke som ett toppen jobb där ni som medmänniska kan hjälpa och inte i första hand tänka ekonomi.
Nu kämpar vi vidare. Media är bra ibland då det lyfter fram saker och situationer i dagsljus. Det är mycket på gång inom vården och jag tror och hoppas att det kommer att hända mycket även politiskt så det blir bättre vård och omsorg i vårat land. Det vill jag tro.
Önskar er alla en bra vecka.
Nu ska jag strax planera ett drama med en av ledarna i kyrkan inför vår julfest som vi har om två veckor! Snart jul,..... ja tydligen. Och ikväll är det sista planeringen inför julmarknaden som är på söndag i de gamla marknadsbodarna. För femtonde året i rad anordnar Adelövs Framtidsgrupp julmarknad. Välkomna alla som vill handla lite julmat och klappar eller träffa tomten. Eller kanske bara umgås med glatt folk och äta en grillad korv och dricka glögg.

1 kommentar:

  1. Jag såg också Dokument inifrån igår kväll. Det var svårt att somna efter det. En mörk skugga drog in i vardagsrummet. När jag satt och såg programmet kom ett minne till mig. Plötsligt var jag 7-8 år och gick i småskolan (ja det hette så på min tid.Fröken berättade om "Ättestupa"! Hon berättade att det fanns en plats i vår hembygd, som hade använts som "ättestupa". Ett berg precis vid en sjö. "Där", berättade fröken att, "man brukade knuffa ut gamla från berget så de ramlade ner i sjön". När de blivit så gamla att de ändå inte kunde uträtta något nyttigt". De gamla hade blivit för många och var inte till någon nytta längre. Då tog man dom till ättestupan!Om hon berättat det idag, skulle hon nog sagt, att anledningen till att man gjorde så var, att de inte längre "närande" bara "tärande". Märkligt, jag har inte tänkt på den där kusliga berättelsen. I går kväll kände jag en kuslig påminnelse - nu är vi där! Vart har de vackra orden om alla människors lika värde tagit vägen?
    Men, som du skriver Maggie, det är ju inte hela sanningen. Vi har mött så många goda, varma, vårdande händer i vården! De finns!
    Ett citat av läkaren och människovännen Albert Schweitzer: "Ett land eller samhälles etiska och kulturella standard avspeglas på det sätt det tar hand om sina svaga individer."
    Jag är så glad och tacksam över din blogg, Maggie!

    SvaraRadera

Skriv gärna en kommentar här om du vill.