Translate

tisdag 19 juni 2012

Nu har det hänt det som inte kunde hända

Ja så har det hänt i alla fall. Det som inte kunde hände enligt många människors tro.
En kvinna död i varghägn, det har väl ingen kunnat missa vid det här laget.
Jag är ingen varghatare men jag är heller ingen älskare av dessa djur. Jag skulle definitivt inte vilja ha några runt husknuten om jag får välja. Jag skulle vara jätteorolig att låta mitt barn gå ensam ut till skolskjuts etc om jag visste det fanns varg i närheten. Det spelar ingen roll vad du säger, jag litar inte på dom i alla fall.
Är jag då snopen att detta har hänt som inte kunde hända? Nej, på sätt och vis är jag inte det. Hörde en intervju med en man som arbetar på Frösö Djurpark i Jämtland, han menade på att det inte är ett normalt beteende för varg att vistas och umgås med människor.  På Frösön har man stor respekt för dessa djur som ändock är "vilda", ett rovdjur.
Om jag jämför med de djur jag har kontakt med och har haft så måste jag ärligt säga att både hundar och katter kan ha vilda betingelser i sig, spelar ingen roll hur bra kompis du är med dom eller hur många år ni har varit bästa kompisar. Ett djur kan snetända, eller reagera på något som inte vi människor uppfattar.
Jag blev tex angripen av en av mina katter för många år sedan. Och om vi ska vara ärliga så är det väl inte helt ovanligt att en katt kan få för sig att vilja bita och leka, men lite väl hårt. Leken kan så lätt gå över till allvar. Sådan är min katt som jag har nu, han är sex år gammal, fortfarande väldigt lekfull. Men jag vet precis då det är dags att sluta leka, jag ser på honom då han är på gränsen till att det blir mera allvar. Likadant då han leker med hundarna. Dom kan kulta omkring och småbitas och leka men så rätt vad det är så tänder han till och hunden skriker av hans vassa klor! Och katten är ju ändå så pass tam och uppväxt bland människor osv men har ändå det där rovdjurs-beteendet i sig.
Jag tror det är samma sak med vargen. De gener den har i sig kan vi aldrig få bort och ska aldrig försöka heller. Jag tror mer på ömsesidig respekt. Låt vargen vara varg och inget annat.
Men såklart måste jag beklaga det som hänt. Såklart lider jag med anhöriga och arbetskamrater etc. Det är ju fruktansvärt.
Hoppas bara att vi kan lära något av det som hänt så det inte behöver hända igen.....
Och vi vet ju ännu inte vad hon dog av heller. Kanhända att hon svimmade eller något riktigt allvarligt hände innan hon angreps av vargarna. Det lär vi få höra antar jag.

Vad gör jag idag då? Ja, klockan går och jag rantar runt från det ena till det andra. Ska till veterinären i kväll med hundarna för vaccination. Nu SKA det bli av.
Nu ska jag byta kläder och bege mig till en gård och trimma gräs och rensa grusgången. Tog ett ryck här på tomten i går så här är klart för midsommar. Känns alltid skönt att ha fått städa av i trädgårdarna före midsommar tycker jag, en milstolpe på något vis.

Regnet öste ner i natt men nu blåser det rejält i stället. Bra då torkar det upp lite fortare. Jag lär bli grön så stor jag är ändå av allt gräsklipp.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv gärna en kommentar här om du vill.