Translate

torsdag 4 april 2013

Svenska Apotek!!!

Lyssnade du på Karlavagnen i går kväll? Det gjorde jag en stund, under hemresan. Dom hade ämnet apoteken, vad anser vi om det "nya" systemet med privatägda apotek?
Jag hörde då ett väldigt intressant och frustrerande reportage då en kille som heter Lennart ringde in. Han bor i Hagfors i Värmland. Hans fru var svårt sjuk hemma då läkaren ringer och säger att han skickat ett recept till apoteket på en medicin som hon måste ha omedelbart. Lennart tar ledigt från jobbet och kör de tre milen till apoteket, sitter i kö och väntar i 45 minuter innan han kommer fram till den ensamma tjejen i receptdisken. DÅ får han beskedet att dom inte har denna vanliga medicin hemma! Hon hjälper honom att ringa runt och söka var den finns och det slutar med att Lennart får åka vidare, tio mil till till nästa apotek. Detta tar ju hela dagen för honom så han är inte hemma förrän kvällen.
 Han undrar hur det skulle ha fungerat om inte han hade kunnat åka? Skulle då hans sjuka fru ha gett sig av med bussen, suttit o väntat i 45 minuter, för att sedan kanske hinna med en buss till Karlstad för att sedan få ta in på hotell över natten. För kvällsbussar hade hon inte hunnit med.......
  Han hade sedan kollat upp hur det egentligen ligger till med utbyggnaden av apoteken på glesbygden. Det som politiker ger som ett bra själ och menar att det har ökats  ut med flera apotek sedan denna ändring kom till kraft.
Han tar kontakt med en politiker och frågar honom , politikern svarar minsann att jo, nu finns det flera apotek även i värmland, som han tror i alla fall. Då Lennart svarar att det inte stämmer blir politikern tvungen att hålla med, Det har öppnats två nya apotek, ett i Sunne centrum på torget 150 meter från det andra apoteket! Är det glesbygd? Det andra var också i en större ort!!!

Så trött man blir då! Var är samhället på väg? Det är väl självklart att dessa små privatägda apotek inte har råd att hålla ett fulländat lager med alla mediciner. De ska ju gå med vinst. Men vem är det som får betala och ta risker? Jo , det är ju den som behöver medicinen.

Inte bra, inte bra.

Tack för ordet, Nu känns det bättre för en stund. Så bra att få skriva av sig här på bloggen.....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv gärna en kommentar här om du vill.